ŞEHİT AHMET EYCE MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ
Okulumuzda 2024 yılı mart ayı itibari ile Millî Eğitim Bakanlığının onayı doğrultusunda Döner Sermaye İşletmesi kurulmuştur. Bu işletmede hazırladığımız proje kapsamında yiyeceklerin "Sıfır Atık" ve "Sürdürülebilir Geri Dönüşüm" yöntemleriyle tekrar kullanıma kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda okulumuzda yaptığımız çalışmalar sonucunda öncelikle sokakta ve mücavir alan içerisinde yaşayan patili dostların daha sağlıklı beslenebilmesi adına atık yemeklerden kedi-köpek maması hazırlanması için bir üretim atölyesi kuruldu.
Atölyemize ihtiyaç duyulan dört adet makine alımı gerçekleştirilmiştir. Bu makinelerden ilki kırıcı makine niteliğinde olup ekmek ve kemik gibi gıda malzemelerini küçük parçalara ayrılmakta, ikincisi fermantasyon işlemi yapmakta, üçüncü makine mamaları boyutlarına göre ayarlamakta, dördüncü makine ise işlemlerin son aşamasında üretilen ürünler yaş mama olarak tüketilmeyecekse fırınlanarak kurutulmasını sağlayan kurutma makinesidir.
Projemiz çevre dostu bir proje olup bu kapsamda okulumuzda kurduğumuz üretim atölyesinde; pansiyonlu okul, ev, lokanta ve benzeri alanlardan toplanan gıda atıkları gerekli işlemlere tabi tutulduktan sonra farklı ebat ve renklerde üretilerek sokaklarda ve belediye hayvan barınaklarında bulunan dostlarımızın hizmetine sunulmaktadır.
Okulumuzda yürüttüğümüz bu proje ile; yemek atıklarının değerlendirilmesi sağlandığı gibi patili dostlarımıza dışarıdaki atık yemeklerin verilmesinden ziyade fermantasyonu yapılmış, yaş ve kuru mama haline getirilen yiyeceklerin verilmesine katkı sağlanarak bu dostlarımızın daha sağlıklı şekilde beslenmesine de destek olmaktayız.
Hazırladığımız sıfır atık ve geri dönüşüm projemizle herhangi bir ticari amaç gütmeden okulumuzda yapılan gönüllü çalışmalar sonucunda elde edilecek döner sermaye gelirinden sokaklarda ve belediye barınaklarında bulunan hayvanlara ücretsiz mama desteği sağlanması; okulumuzun acil ihtiyaçları ve diğer kaynaklardan karşılanamayan makine, teçhizat, araç-gereç, elektrik, su, yakıt, kırtasiye ve temizlik giderlerinin bir kısmının karşılanması; ayrıca ihtiyaç sahibi öğrencilere destek olunması amaçlanmaktadır.